Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Όχι στην μεταφορά αποθεματικών από δήμους και περιφέρειες

Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλώνουν...
οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μετά τη θυελλώδη έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, να μεταβαίνει και στις δύο για να δώσει διευκρινίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ, ενώ καθορίστηκε ένα πρώτο πλάνο κινητοποιήσεων.

Το κείμενο ψηφίσματος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο υπερψηφίστηκε ενώ «λευκό» ψήφισε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του δημάρχου Αιγάλεω κ. Δημήτρη Μπίρμπα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των και τη λειτουργία των δήμων.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της έναν διάλογο για κοινά αποδεκτές λύσεις στη βάση του δημόσιου συμφέροντος.

3. Καλεί τους δήμους να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα που να καταγγέλλουν την ΠΝΠ.

4. Καλεί τις δημοτικές αρχές και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ.

5. Καλεί τους δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή για κύρωση η ΠΝΠ.

6. Θα εξαντλήσουν κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα για την ακύρωση της ΠΝΠ.

7. Καλεί τους δήμους να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο κ. Μάρδας αποχώρησε λίγο πριν από τις 16:00 για να μεταβεί στον χώρο όπου συνεδριάζει το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και να ενημερώσει τους περιφερειάρχες. Οι τελευταίοι αφού ενημερώθηκαν μετέβησαν –όπως διαμήνυσαν– λίγο πριν από τις 19:00 στην ΚΕΔΕ για να αποφασίσουν από κοινού με τους δημάρχους τις –δυναμικές όπως προαγγέλλουν– κινητοποιήσεις τους.

Η ανακοίνωση των περιφερειαρχών

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF