Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά μετά την «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...
μετά τις συνομιλίες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικα στο Παρίσι και τη διαφαινόμενη εμπλοκή που υπήρξε.
Eιδικότερα, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Παρίσι με την Τρόικα δεν πήγε καλά, μετά τις πιέσεις και την σκληρή στάση που κράτησε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Κατά πληροφορίες, το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015 που η τρόικα εκτιμά ότι θα υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και για το οποίο φέρεται να προτείνει, ως εναλλακτική, εξάμηνη παράταση του μνημονίου, με την κυβέρνηση, από την πλευρά της, να απορρίπτει αυτήν την εναλλακτική και να υποστηρίζει ότι κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και επιχειρηματολογία και σε αυτό το θέμα

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters, δεν ορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα με αποτέλεσμα τα περιθώρια για ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου που έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup. Υπό αυτές τις συνθήκες κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Euroworking group, της Πέμπτης, όπου θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα.

Bασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης  παραμένει η επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ενώ κρίσιμο θεωρείται και το Euroworking Group της Πέμπτης στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

Προεδρική εκλογή και πολιτική σταθερότητα έιναι ένα χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πείσει τους εταίρους να αμβλύνουν τις πιέσεις., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και «πολιτική διαπραγμάτευση».
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF