Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Ο Guardian κάνει αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει 100 μέρες στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας ισορροπεί σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του συμβιβασμού με την ευρωζώνη και την «υποταγή» στην Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, την ώρα που οι Έλληνες...
βλέπουν ξανά την άβυσσο, αφού οι ελπίδες για τερματισμό της λιτότητας που έφεραν το κόμμα στην εξουσία, έχουν συντριβεί στα βράχια, γράφει ο «Guardian».

«Στην επική μάχη που δίνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της, πολλοί μπορεί να ήλπιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε ανακούφιση. Ωστόσο πέντε χρόνια μετά την είσοδο στο μνημόνιο οι Έλληνες δεν είναι βέβαιοι για το τι πρέπει να πιστέψουν. Αυτό που ξέρουν είναι ότι μετά από μια πενταετία λιτότητας και με θυσίες που κρίθηκαν απαραίτητες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αντικρίζουν ξανά την άβυσσο», γράφει ο Guardian, προσθέτοντας:

«Το μεγάλο κύμα ελπίδας που έφερε τους ριζοσπάστες αριστερούς στην εξουσία, με την υπόσχεση της κατάργησης της λιτότητας, έχει συντριβεί στα βράχια με ανανεωμένη αβεβαιότητα ακόμη και για το αν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Πιο πολύ από ποτέ, η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς την έξοδο...

Μετά από τρεις μήνες άκαρπων συνομιλιών με τους δανειστές, τα δημοσιονομικά της χώρας δεν ήταν ποτέ χειρότερα με το κλίμα φόβου να διατηρεί στάσιμη την οικονομία, ενώ στο αυξανόμενο άγχος προστίθενται και οι φόβοι για την ρευστότητα και την ικανότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων».

«Θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο και να εξασφαλίσει την δόση ή θα βυθιστεί στα αχαρτογράφητα νερά της χρεοκοπίας και της οικονομικής καταστροφής;» διερωτάται ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι αν και τα σημάδια του πανικού είναι εμφανή, οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της στήριξης προς την διαπραγματευτική του στρατηγική.

«Καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσης, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εξευμενίσει τους δανειστές συναινώντας στους όρους ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης- όροι που αν και επίπονοι θα διατηρήσουν την χώρα εντός ευρώ- ή αν θα ξεφορτωθεί τους σκληροπυρηνικούς στο ίδιο του το κόμμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF