Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στο Brussels Group οι διαβουλεύσεις και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες δεν αποκλείεται εντός των επομένων ωρών να κατατεθεί από μέρους της ελληνικής πλευράς και η λίστα με τα μέτρα στα οποια..
προτίθεται να προχωρήσει και να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει την υιοθέτηση των μέτρων με την ταυτόχρονη χρηματοδοτική «ανάσα» από πλευράς δανειστών δια μέσου κάποιας επίσημης δέσμευσης εκ μέρους τους, προκειμένου, όπως λεγόταν, να μην επαναληφθεί το «λάθος» της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή προφορικές δεσμεύσεις χωρίς αντίκρυσμα.
Πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι έχουν γίνει βήματα αλλά μένουν ακόμη αρκετές διαφορές. Εντούτοις είναι αρκετά τα δημοσιεύματα που εκτιμούν ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics με τίτλο «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» και υπότιτλο «Η Επιτροπή απελευθερώνει 183 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία», σχολιάζει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες σε «θετική ατμόσφαιρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης.

Αντίστοιχου περιεχομένου άρθρο δημοσιεύεται και στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe με τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή χαιρετίζει το νέο εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις».

Άρθρο γνώμης στη διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Οι Έλληνες επεξεργάζονται μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση της ευρωζώνης» και υπότιτλο «Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά τα βήματα αυτά ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να απελευθερώσουν κρίσιμα κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης» αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποδέσμευση πόρων, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα γίνουν αποδεκτά τόσο από τους "ολοένα και πιο εκνευρισμένους πιστωτές της χώρας, όσο από το ελληνικό εκλογικό σώμα".

Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι οι πιστωτές της χώρας πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια κίνηση καλής πίστης με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ενώ καταλήγει σχολιάζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξακολουθεί να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver με τίτλο «Η νέα ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες διάσωσης», αναφέρεται στο νέο κύκλο συνομιλιών που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group). Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν, όπως αναφέρεται, μέχρι την Κυριακή (3 Μαΐου) και εφόσον ευοδωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Ο EUObserver επισημαίνει στη συνέχεια ότι οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται να κατευνάζουν τις εντάσεις και σημειώνει ότι ενώ οι αλλαγές αυτές θεωρήθηκαν ως αντίδραση στη συνάντηση της Ρίγας, είχαν στην πραγματικότητα προγραμματιστεί εκ των προτέρων με σκοπό την εξομάλυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Είναι στελέχη αρκετά κοντά στον πρωθυπουργό και στους τεχνικούς εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν το θέμα. Είναι σε θέση να αποφασίσουν» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στον EUΟbserver, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι συνδέονται περισσότερο με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα καλό σημάδι».

Η βελτίωση του κλίματος, ωστόσο, δε σημαίνει και σύγκλιση των θέσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική, ενώ η Ελλάδα αναφέρει ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αφορούσε σε μια ενδιάμεση, περιορισμένης εμβέλειας συμφωνία. Επίσης, ενώ η Αθήνα δέχθηκε τελικά να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, άλλες «κόκκινες γραμμές» παραμένουν.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF