Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Οι θολές φωτογραφίες από κρυφή κάμερα δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα

Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων οι θολές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από κρυφή κάμερα έκρινε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας...
Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Αφορμή ήταν υπόθεση κατά την οποία ο σύζυγος είχε τοποθετήσει στο σπίτι του κρυφή κάμερα, η οποία κατέγραψε ερωτικές επαφές της εν διαστάσει συζύγου του με δύο άνδρες μέσα στην οικογενειακή κατοικία.

Ειδικότερα, ο σύζυγος κατέφυγε στην Αρχή και έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να χρησιμοποιήσει ή όχι σε δικαστήριο 15 ψηφιακές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί με κάμερα την οποία είχε τοποθετήσει στο σπίτι του και απεικόνιζαν την γυναίκα του -την ώρα που ο ίδιος απουσίαζε- να έχει εξωσυζυγικές-ερωτικές επαφές με δυο άντρες και μάλιστα την στιγμή που η ανήλική κόρη τους κοιμόταν στο δωμάτιο της στον επάνω όροφο.

Ο σύζυγος προσέφυγε στην Αρχή, καθώς η εν διαστάσει σύζυγός του δεν έδινε την συγκατάθεσή της για να χρησιμοποιηθούν οι 15 φωτογραφίες στο δικαστήριο, αφού αμφισβητούσε την γνησιότητά τους.

Οι 15 αυτές φωτογραφίες απεικόνιζαν, χωρίς ευκρίνεια, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της εν διαστάσει συζύγου του, κατά τους ισχυρισμούς του συζύγου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συζύγου οι φωτογραφίες ελήφθησαν ενώ εκείνος έλειπε για επαγγελματικούς λόγους εκτός της περιοχής της οικογενειακής τους κατοικίας και απεικόνιζαν την πρώην σύζυγο του σε ερωτική συνεύρεση με δύο άνδρες, ενώ την ίδια στιγμή η ανήλικη κόρη τους κοιμόταν στο δωμάτιο της.

Στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι η σύζυγος η οποία αμφισβητεί την γνησιότητα των 15 επίμαχων φωτογραφιών, αρνείται ότι απεικονίζεται σε αυτές, πολύ περισσότερο όταν δεν μπορεί να προσδιοριστεί αμέσως ή εμμέσως η ταυτότητα των προσώπων.

Στις φωτογραφίες που προσκόμισε ο σύζυγος στην Αρχή διακρίνονται μόνο αμυδρά χαρακτηριστικά ανθρωπίνων σωμάτων και οι ενδυμασίες τους, χωρίς να μπορεί όμως να προσδιοριστεί η ταυτότητα των προσώπων αυτών.

Η Αρχή αναφέρει ότι το θολό φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό που προσκόμισε ο σύζυγος δεν εμπίπτει στο πεδίο προστασίας του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF