Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Παπανδρέου: Καλοδεχούμενο ενδεχόμενο δημοψήφισμα

Την άποψη ότι ένα δημοψήφισμα που θα φέρει τον λαό προ των ευθυνών του είναι καλοδεχούμενο διατυπώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο άποψης που δημοσιεύει η γερμανική FAZ.
Το άρθρο...
αναδημοσιεύεται από το Spiegel με τον τίτλο: «Ευρώ - Δημοψήφισμα προτείνει ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου».
Ο ίδιος, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε αλλάξει το κλίμα», ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών θεωρεί πως η διενέργεια δημοψηφίσματος θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στο άρθρο του κ. Παπανδρέου κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια δημοψηφίσματος και θεωρείται ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά».

Όπως εκτιμά ο κ. Παπανδρέου, με το δημοψήφισμα το 2011 «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων».

«Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις»τονίζει.

Το δημοψήφισμα, υποστηρίζει, θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, «θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit».

Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι: «Τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF