Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση γυρίζει την Παιδεία 50 χρόνια πίσω

Με μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, την παρουσία έξω από το Πρότυπο-Πειραματικό σχολείο των Αγίων Αναργύρων, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, οι 17 βουλευτές, με επικεφαλής...
τον Σταύρο Θεοδωράκη, εκδήλωσε τη διαμαρτυρία της στην απόφαση της κυβέρνησης να γκρεμίσει τα πρότυπα σχολεία και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα πρότυπα σχολεία στις λαϊκές γειτονιές κι όχι να υποβαθμιστούν κι αυτά που υπάρχουν. Οι βουλευτές του Ποταμιού παράλληλα εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση κι ο κ.Μπαλτάς και γυρίζουν την Παιδεία 50 χρόνια πίσω και για την κομματική επέλαση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη διάρκεια της επίσκεψης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις :

Στη σημερινή πρωτοβουλία δεν έχει έρθει μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. Είμαστε όλοι εδώ για να προσπαθήσουμε να πούμε κάτι ξεκάθαρο στην Ελληνικό λαό, ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, άνευ λόγου, χωρίς καμία απαίτηση, χωρίς καμία συζήτηση με την ελληνική κοινωνία, αποφάσισε να γυρίσει την Παιδεία πενήντα χρόνια πίσω. Αποφάσισε να γκρεμίσει τα πρότυπα σχολεία, αποφάσισε να σταματήσει τα ξενόγλωσσα τμήματα στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να κάνει θεσμό τους αιώνιους φοιτητές και βέβαια παραδίδει ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα χέρια των κομματικών της φίλων μιας και, από τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης που όρισε, οι έντεκα είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας είναι ΑΝΕΛ και ο τελευταίος δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, μπορεί να προσχωρήσει στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η κατάσταση που θέλει να δημιουργήσει στην Παιδεία. Εμείς με την Παιδεία δεν παίζουμε και ήρθαμε εδώ πραγματοποιώντας αυτή τη συμβολική ενέργεια έξω από ένα πρότυπο σχολείο στους Αγίους Αναργύρους, σε μία λαϊκή περιοχή, όπως είναι οι περιοχές που έχουμε μεγαλώσει, για να δείξουμε ότι αυτό το πράγμα δεν θα το ανεχτούμε. Δεν θα διακόψουμε τα μαθήματα όπως ξέρετε, βέβαια αν ήμασταν ΣΥΡΙΖΑ θα κάναμε κατάληψη για να δείξουμε την αντίθεσή μας. Δεν είμαστε όμως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ΠΟΤΑΜΙ, θα αντισταθούμε, θα πολεμήσουμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου μαζί μας. Αυτή η άποψη που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι “η αριστεία είναι ρετσινιά” έρχεται από το πολύ άσχημο παρελθόν της Ευρώπης. Είναι η λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι η λογική του “δεν βαριέσαι αδερφέ κάποια στιγμή θα πάρω ένα πτυχίο, κάτι θα βρω στο Δημόσιο να βολευτώ” και αν θέλετε είναι η λογική που μας έφερε ως εδώ. Εμείς στην λογική του να καταργήσουμε ότι καλό υπάρχει αντιστεκόμαστε, και είμαστε στο πλευρό των μαθητών των γονιών των λαϊκών σχολείων που θέλουν να παραμείνουν πρότυπα και να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά. Βέβαια, και θα μου επιτρέψετε να το πω με κάθε σαφήνεια κάποιοι από ότι φαίνεται έχουν κάποια συμβόλαια με τα ιδιωτικά σχολεία και ένα από τα συμβόλαια είναι αυτό, να κλείσουν τα πρότυπα δημόσια σχολεία.

Ποιο είναι το όφελος της κυβέρνησης να κλείσει τα πρότυπα σχολεία;

Είναι η ιδεοληψία του παρελθόντος, δηλαδή υπήρχε μία εποχή την δεκαετία του ’40 και του ’50 που λέγαμε πως δεν υπάρχει λόγος να ξεχωρίζουμε αρκεί να έχουμε όλοι ένα καρβέλι, ένα χαρτί και ένα μολύβι. Αυτή η άποψη έχει αντιμετωπιστεί από την ευρωπαϊκή αριστερά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Κάποιοι άνθρωποι που ξαφνικά βρέθηκαν στην εξουσία μάλλον δεν έχουν ανανεώσει τα βιβλία τους, είναι ακόμα στα βιβλία της δεκαετίας του ’70 και θεωρούν ρετσινιά την αριστεία.

Όταν επισκέφθηκα την Ιταλία είδα τους ανθρώπους του Ματέο Ρέντσι και ήταν έξαλλοι, για να καταλάβετε ποιοι είναι οι συμμαχοί μας, και οι σύμμαχοί μας είναι πολλοί. Μου είπαν λοιπόν δώστε μάχη. Ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία δίνει μάχη για περισσότερα πρότυπα σχολεία και αυτό ζητήσαμε και εμείς σαν Ποτάμι. Ζητήσαμε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πρότυπα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα μπορούσε πολύ απλά η κυβέρνηση αντί να πει « κλείνω τα λίγα πρότυπα σχολεία στις λαϊκές περιοχές όπως είναι οι Άγιοι Ανάργυροι » να πει κάτι πιο απλό. Πάμε να χτίσουμε άλλα πενήντα πρότυπα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και σε λίγο χρόνο θα κάνουμε ακόμα περισσότερα σχολεία. Αυτή είναι η λογική, αν θέλετε όχι μόνο της Αριστεράς αλλά όποιου θεωρεί ότι θέλει να έχει μία σύγχρονη συμβολή στην παιδεία σήμερα.

Θα παραμείνουμε για λίγη ώρα εδώ, θα συζητήσουμε με τους γονείς, θα συζητήσουμε με τους μαθητές, θα συζητησουμε με τους καθηγητές γιατί υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό. Δεν μπορεί να ανεχτεί η εκπαιδευτική κοινότητα το « αποφασίζουμε και διατάσσουμε », από πού και ως πού κατεπείγον το νομοσχέδιο σήμερα, πώς μπορεί να συμβεί αυτό χωρίς καμία συζήτηση με τους φορείς; Η Διδασκαλική Ομοσπονδοία αντιδρά, οι καθηγητές αντιδρούν και κανείς δεν ήθελε να συζητήσει μαζί τους. Προσπάθησε ο κ. Κουράκης να περάσει τις τροπολογίες για την παιδεία μέσα στο νομοσχέδιο για τον χουλιγκανισμό, είναι δηλαδή η παιδεία υποσημείωση στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Οταν είδε ότι εξεγέρθηκε όλο το κοινοβούλιο το πήρε πίσω και είπε πως θα συζητηθεί ξεχωριστά με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Γιατί κατεπείγοντος; Υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να μας απαντήσει σε αυτό; Μέσα σε αυτά προσπαθεί να περάσει τις καινούριες διατάξεις που θα επιτρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει διευθυντές κομματικά τοπικά στελέχη.

Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη αλλά στην παιδεία δεν θα υποχωρήσουμε. Η παιδεία είναι από τα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να αποφασίζει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία και όχι κάποιες συνιστώσες.

Έχουμε μιλήσει με όλους, κάποιοι μάλιστα μας είπαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικές ενέργειες, όπως υπαινίχθηκα πριν. Το Ποτάμι δεν θέλει να καταστρέψει ούτε μία ώρα μάθημα, δεν είναι αυτό το Ποτάμι, είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε μέσα και να μιλήσουμε και με καθηγητές, αλλά δεν θέλουμε να τους μπλέξουμε, ούτε να βάλουμε τα παιδιά μας μπροστά σε μία διαμάχη. Αυτή η λογική εμάς δεν μας εκφράζει. Εμείς θα είμαστε έξω από τα σχολεία και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση: « μην γυρνάτε την παιδεία πενήντα χρόνια πίσω ».

Είμαι υποχρεωμένος να πω και κάτι άλλο. Στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον κ. Τσίπρα βγήκα και είπα στους δημοσιογράφους, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, ότι δεν πρέπει να θεωρήσουν τίποτα δεδομένο στην παιδεία. Ότι όλα θα γίνουν μετά από ένα μεγάλο διάλογο. Είχαμε την διαβεβαίωσή του. Το είπε και ο ίδιος μέσα στην Βουλή. Νομίζω όμως ότι η διαβεβαίωση αυτή ήταν προπέτασμα καπνού. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Δεν θα ανεχτούμε αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για κάποιες δεκαετίες να τα κάνει και ο Σύριζα και να τα βαφτίζει μάλιστα αριστερή πολιτική. Δεν είναι αριστερή πολιτική, είναι πολιτική βγαλμένη από τη συντηρητική Ελλάδα, από την οπισθοδρομική Ελλάδα και είναι πενήντα χρόνια πίσω. Θα μας βρουν απέναντί τους στη Βουλή αλλά και στα σχολεία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε:

Εμείς συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση. Θέλουμε μία δίκαιη λύση έξω από λιτότητες και τα λάθη του παρελθόντος αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να μας ενημερώσει. Πρέπει να πω ειλικρινά στον ελληνικό λαό ότι δε μας έχει ενημερώσει για το τι πραγματικά ζητάει από τους Ευρωπαίους. Eίμαστε αντίθετοι στην συμπίεση των συντάξεων και στις ομαδικές απολύσεις. Είμαστε υπέρ στο να υπάρχει αναπτυξιακή πορεία με μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι ο ίδιος πιστεύει σε μία κρατική οικονομία. Δεν ξέρω λοιπόν που πραγματικά είναι η πραγματική εμπλοκή με τους Ευρωπαίους. Σε κάθε περίπτωση εμείς συμπαραστεκόμαστε στην κυβέρνηση- εάν αυτό που διαπραγματεύεται είναι μία πιο δίκαιη λύση, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και μία βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη σε αυτή τη χώρα.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF