Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Την Τρίτη ξεκινούν οι «Ημέρες Ρεθύμνου 2015»

«Ημέρες Ρεθύμνου 2015» με μουσική, εικαστικά, ξεναγήσεις, προβολές και βιωματικά εργαστήρια είναι η βαθιά πολιτιστική «ανάσα» που θα πάρει σε λίγες μέρες το Ρέθυμνο...
και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Οι «Ημέρες Ρεθύμνου» είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ένα φεστιβάλ με επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής παράδοσης της πόλης.

Στην προσπάθεια αυτή αξιοποιείται πλήρως το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης δεδομένου ότι τον πρώτο λόγο στην πρωτοβουλία διοργάνωσης έχει ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με φορείς της πόλης.

Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν την Τρίτη 12 Μαΐου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο δίνοντας της ευκαιρία μεταξύ άλλων και της φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.

Οι «Ημέρες του 2012» ακολούθησαν λόγω της επιτυχίας τους την αναγνώριση από όλη τη χώρα μιας προσπάθειας η οποία μπορεί να συγκεντρώνει δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, δεκάδες συναυλίες για ετερόκλιτα κοινά, καθώς και θεατρικές παραστάσεις.

Στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται σειρά ξεναγήσεων, σχεδιασμένη για τις «Ημέρες Ρεθύμνου», για να μπορέσει ο επισκέπτης και όσοι συμμετάσχουν να βιώσουν τη σημερινή πραγματικότητα της παλιάς πόλης να γνωρίσει την ιστορία της, να περιηγηθεί στα καντούνια, να βρεθεί δίπλα και μέσα στα μνημεία της θρησκευτικής ιστορίας της.

Σε δώδεκα ναούς της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που χρονολογούνται από τον 14ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της θρησκευτικής ιστορίας της πόλης όσοι ξεναγηθούν να μάθουν για την αρχιτεκτονική τους, για στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας τους, για θρύλους και παραδόσεις.

Παράλληλα, μια αξιόλογη πορεία μέσω προβολών και επισκέψεων θα δώσει σε όλους τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν τη γαστρονομία της πόλης και να «περιδιαβούν» την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο, ξεκινώντας από την περίοδο της Βενετοκρατίας και φτάνοντας έως τα τέλη του 20ού αιώνα.

Πέντε αριστούχοι απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών που δημιουργούν με την τέχνη του βίντεο θα φιλοξενηθούν ώστε να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν παράλληλα το έργο τους στο πλαίσιο της εικαστικής δημιουργίας των ημερών του Ρεθύμνου.

Ο κύκλος εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενώ για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας συνεργάστηκαν φορείς όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής.

Αξίζει να αναφερθεί πως η παλιά πόλη του Ρεθύμνου θεωρείται ως η καλύτερα διατηρημένη παλιά πόλη της Κρήτης, με κτίρια, μέγαρα, ναούς, οχυρώσεις, θυρώματα και κρήνες όλων των τεχνοτροπιών, μέσω των οποίων αντιλαμβάνεται κάποιος την ιστορία της η οποία είναι μεγαλύτερη των πέντε αιώνων.

Το Ρέθυμνο, μέσα στην ατυχία του να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά το έτος 1571 από την πειρατική επιδρομή του Ouloudj Alì, οπότε τα μέχρι τότε γοτθικά κτήρια αφανίστηκαν, ευτύχησε να ενδυθεί στη συνέχεια και τους πέντε ρυθμούς της ευρωπαϊκής αναγέννησης και να τους εξελίξει προς το μανιερισμό και το μπαρόκ.

Η οθωμανική κατάκτηση, αν και διέκοψε τις μέχρι τότε διεργασίες, σεβάστηκε στα βασικά της σημεία την μέχρι τότε αρχιτεκτονική κληρονομιά, μερικά από τα στοιχεία της οποίας ενσωμάτωσε στη δική της αρχιτεκτονική τέχνη.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα αναδεικνύονται μέσα από τις «Ημέρες Ρεθύμνου» οι οποίες για το 2015 έχουν την πολυτέλεια να μεταφέρουν τη γνώση και εμπειρία των προηγούμενων ετών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διοργάνωσή τους και τον προγραμματισμό όλων των ειδών εκδηλώσεων.


Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF