Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Υπό κλοιό πιέσεων οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

Υπό ασφυκτικές πιέσεις άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο του Brussels Group οι οποίς διεξάγονται στο Παρίσι, στο εκεί κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΟΟΣΑ. Στόχος των...
διαβουλεύσεων είναι να επιτευχθεί προσέγγιση των δύο πλευρών - δανειστών και Ελλάδας - σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα από το δημοσιονομικό και τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το ασφαλιστικό.

Οι εταίροι πιέζουν για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Μαξίμου απαντά ότι δεν κάνει πίσω από την αρχή του σεβασμού της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα των επαφών και η ατζέντα συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, καθώς ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου, αλλά αποφασίστηκε να ξεκινήσουν το Σάββατο καθώς τα περισσότερα στελέχη - εκπρόσωποι των «θεσμών» βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει στη Λετονία το άτυπο Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωναν, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, πως δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία, όπως λένε, δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ήδη, από την περασμένη Τρίτη επαναλήφθηκαν στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε δύο βασικές θεματικές ενότητες: τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την αυξανόμενη πίεση στην οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας, το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί για συμφωνία ώς το τέλος του μήνα -κι όχι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου- σημειώνοντας πάντα ότι η συμφωνία πρέπει να σέβεται τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.

Από ελληνικής πλευράς, στο Brussels Group θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF