Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη ότι ο άνθρωπος που διέρρευσε τις πληροφορίες είναι ο 29χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός στη CIA και στην NSA, την αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας...
ο οποίος δήλωσε οικειοθελώς ότι βρίσκεται πίσω από τη διαρροή του προγράμματος των τηλεφωνικών και διαδικτυακών παρακολουθήσεων εκατομμυρίων ατόμων.
Όπως ο ίδιος είπε, αποφάσισε να μιλήσει από το Χονγκ Κονγκ, γιατί θεωρεί ότι, σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο κόσμος, πρόκειται για μία χώρα όπου υπάρχει ελευθερία εκφράσης. "Δεν διαφέρω από άλλους, δεν έχω ειδικές δεξιότητες. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που κάθεται στο γραφείο του κάθε μέρα βλέπει τι συμβαίνει και σκέφτεται 'αυτό δεν πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς πρέπει να αποφασίσει ο λαός εάν αυτές οι πολιτικές είναι σωστές ή λάθος'", σημειώνει ο Σνόουντεν.
Όπως μετέδωσε το Mega, o 29χρονος υπογραμμίζει ότι διέρρευσε απόρρητα έγγραφα που φανερώνουν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε απευθείας πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα βίντεο και τις συνομιλίες στο διαδίκτυο όχι μόνο Αμερικανών, αλλά και πολιτών του εξωτερικού. "Καθόμουν στο γραφείο μου κι είχα την αρμοδιότητα να παρακολουθώ τον οποιονδήποτε από εσάς και το λογαριασμό σας έως έναν ομοσπονδιακό δικαστή ή τον Πρόεδρο αν είχα στη διάθεσή μου ένα προσωπικό e-mail. Δεν χρειάζεται να έχεις κάνει κάτι λάθος", προσθέτει.
"Αρκεί να σε υποψιαστεί κάποιος ακόμη και κατά λάθος και να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να πάει πίσω στο χρόνο και να ελέγξει κάθε σου απόφαση κάθε φίλο με τον οποίον συζήτησες κάτι και να σου επιτεθεί βάσει αυτών των στοιχείων", εξηγεί σχετικά ο Σνόουντεν.
Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε πρόσφατα να περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν Αμερικανούς πολίτες και ότι σκοπός του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, το ζήτημα έχει διχάσει το Κογκρέσο, με ορισμένους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα παρακολουθήσεων είναι νόμιμα και άλλους να τονίζουν ότι παραβιάζουν το σύνταγμα. "Ψηφίσαμε τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο και συγκεκριμένες διατάξεις αυτού του νόμου που επιτρέπουν στο πρόγραμμα να λάβει χώρα και να εφαρμοστεί. Αν τα μέλη του Κογκρέσου δεν ήξεραν τι ψήφιζαν είναι μάλλον δική τους ευθύνη παρά της κυβέρνησης", αναφέρει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.
Την ίδια ώρα, μερίδα βουλευτών ζητεί την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF