Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Reuters:Σύγχυση από την αντιφατικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις

Δεν είναι σαφές αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ξέρει τι θέλει στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters συμπληρώνοντας...
ότι «η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει κοινή πολιτική στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις».

Το πρακτορείο αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ  και στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Η σύγχυση αυτή μεταδίδεται και προς το εξωτερικό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τους ξένους πιστωτές της και που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα ποιος τελικά έχει τον έλεγχο και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν στο Reuters πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες. Προσθέτουν δε πως κάποιοι δίνουν μια εικόνα χαοτικής κατάστασης.

Μια ακόμα πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως οι διαπραγματευτές βρίσκονται σε δίλημμα διότι οι συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς στα τεχνικά κλιμάκια λένε ότι δεν έχουν την εξουσία να μιλήσουν για την πολιτική της νέας κυβέρνησης, ενώ ανώτερα στελέχη μιλούν μόνο σε γενικές γραμμές, χωρίς στοιχεία και επιχειρήματα για να στηρίξουν τα λεγόμενά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει όμως να αντιμετωπίσει και τις αποκλίνουσες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει το δημοσίευμα, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να μην έχει πολλά περιθώρια να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, χωρίς να δεχτεί κριτική από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και τον κυβερνητικό του εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Διότι σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης.

Άλλωστε όπως επισημαίνει το Reuters, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντι-λιτότητα θα ήταν αυτοκτονία.


Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει την υποστήριξη του 78% των Ελλήνων, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα, σε περίπτωση που αρχίσει να υπαναχωρεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF