Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Επιμένουν οι ΗΠΑ για τον Σάββα Ξηρό

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και δυνητική συνδρομή των ΗΠΑ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία και να έρθουν...
χρήματα και επενδύσεις καθώς και το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με «πρωταγωνιστή» τον Σάββα Ξηρό περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός στους Έλληνες ανταποκριτές, η συζήτηση, τόσο με τον κ. Κέρι, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία, ήταν εκτός από ενδιαφέρουσα και φιλική.

Αναλυτικότερα οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες κυριαρχούν στην περιοχή και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, ενημέρωσε πως εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος απλώς πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως εξήγησε στον ομόλογό του την κατανόηση από πλευράς της κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, αυτές όμως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι όπως ο ίδιος εξηγεί πάντα «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».

Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας. «Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, και όταν ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εξηγήσαμε ότι πρόκειται για μια συμφωνία συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF